Címlap Multimédia-kalauz

Multimédia-kalauz

Kőrösné Mikis Márta:

Multimédia-kalauz az általános és középfokú iskolák számára


2002. tavaszán az ISZE az OM megbízásából 60 pedagógus bevonásával egyedülálló szakmai anyagot készített. A kerettanterv minden tantárgyához, altéma-szintig lebontva hozzárendelte az IKT alkalmazási lehetőségeit, megnevezve a szükséges hardver- és szoftvereszközöket, az óratípust, a tanítási módszereket, az időigényt. Ezt az anyagot egészíti ki az OKI Program- és Tantervfejlesztési Központja által készített annotált multimédia-gyűjtemény, amely mintegy "útikalauzként" segíti az eligazodást a hazai CD-ROM-ok birodalmában. A kereskedelemben az elmúlt években ugyanis ugrásszerűen megnőtt a multimédia-anyagok száma, amelyek az oktatásban is sikeresen használhatóak. Az itt-ott fellelhető, külső szövegével nem kellően tájékoztató CD-ROM-ok "káoszát" rendezi a gyűjtemény, amely tantárgyakra bontva, cím szerint rendezve mutatja be a bőséges kereskedelmi választékot, annak tartalmát, ajánlva az oktatási (tanórai-iskolai) alkalmazási lehetőségeket. Feltünteti a beszerzési vagy megrendelési forrást is.

A leírások alapján az érdeklődő pedagógusok már könnyebben választhatnak az adott tanulócsoporthoz és tanítási témához illő kínálatból. A szoftvereket ajánlatos a kiadóktól beszerezni, mert a viszonteladók listája folyamatosan változik, és lényeges az árkülönbség is! A honlapokon általában megtalálhatjuk a legfrissebb információkat, és a megrendelési lehetőségeket is. A magyar CD-ROM kiadók és fejlesztők teljes listája, címmel, telefonszámmal megtalálható a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ honlapján: http://www.neumann-haz.hu/diszkog/fejleszt.htm

Az általános iskolák 1?8. évfolyamai számára Nagyné Szendrői Margit és Schlotter Judit, míg a középiskolák (9-12. évfolyam) számára Bondor Erika gyűjtötte össze, rendezte és annotálta a kínálatot. A gyűjtemény használatát ún. ?Szakmai ajánlás az informatikai kereszttantervi követelmények teljesítéséhez? c. anyaggal együtt javasoljuk.

Módosítás: (2009. június 17. szerda, 08:01)